Основни организатори на това мащабно събитие са:

Комплекс „AquaLife“

Комплекс „AquaLife“ се намира в курортното селище Кранево, в Североизточна България, на 24 км. от гр. Варна и на 42 км. от гр. Добрич. Селището е разположено на самия черноморски бряг, между двата големи български курорта Златни пясъци и Албена. Общата площ на прилежащата му територия е 60 000 кв.м. Комплекса е на 100 метра от морето, а плажът е с фин пясък. Комплекс „AquaLife“ е с пълна автонимност и разполага с множество високопрофесионални обекти за различни видове активности.

Христо Димитров – Фондация „Българе“

ФОНДАЦИЯ „БЪЛГАРЕ“ е регистрирана на 12 юли 2004 г. в София. През изминалите 12 години от създаването си е инициатор на много патриотични инициативи с голям обществен отзвук. Основната й цел е провеждането на постоянна мащабна национална кампания с наименование „ВТОРО БЪЛГАРСКО ВЪЗРАЖДАНЕ“. През април 2005 г. е първата сбирка на движението, на която са одобрени 12 дългосрочни направления и инициативи за работа.

Като част от кампанията, през септември 2005 г. започва издаването на списание „БЪЛГАРЕ“ – богато илюстровано луксозно месечно издание в подкрепа на движението с главен редактор Христо Димитров. Списанието излиза редовно до февруари 2009 г., когато поради финансовата криза отпечатването му е прекратено. Една от инициативите на движението е запалване на Вечни огньове – символи на Второто Българско Възраждане в различни населени места на България. От декември 2005 г., когато е запален такъв в старопрестолния град Велико Търново, до май 2008 г. с присъединяване на община Струмяни към инициативата, общо 7 български общини подкрепят патриотичната идея.

През август 2008 г. по идея на Фондация „Българе“ и съмишленици се организира първият Фестивал на фолклорната носия в село Жеравна, община Котел. Мисията на тридневния фестивал се покрива с духовните потребности на българите днес и той бързо се превърна в ежегодна родолюбива традиция. Това лято предстои неговото дванадесето издание – „Жеравна 2019“. Последните четири години този фестивал бе посетен от по 15 хиляди души от България и света. От 2010 година Фондация „Българе“ издава ежегодно луксозен делови Бележник на Второто Българско възраждане, който е уникален протоколен подарък, тиражиран в лимитирана серия. Богато илюстриран с автентични снимки от историята на България, той предлага на страниците си актуализирана важна патриотична информация за събития и юбилейни годишнини от историята на българския народ. Бележникът излиза седем години по ред и е част от дейността на движението за запазване на националната памет.

Фондация „Българе“ през годините подкрепя и много благотворителни инициативи и патриотично насочени обществени проекти. Създаденото от нея движение Второ Българско Възраждане с времето привлече към идеите си родолюбиви организации, като сдруженията „Майка България“ (2010), „Пазители на българщината“ (2014) и др.

В подкрепа на Второто Българско Възраждане, от април 2015 г. бе възстановено издаването на списание „Българе“, но вече в онлайн вариант и като орган на сдружение „Пазители на българщината“.

Фондация „Българе“ успя да се утвърди като един от съвременните стожери на националните ценности. Нейните родолюбиви инициативи намират все повече привърженици и последователи във време, когато българите имаме нужда и от обединение, и от верни духовни компаси.

Мая Бърдарова – Клуб за народни танци „Жътвари“ – гр. Добрич

Мая Бърдарова е основател и хореограф в клуб за народни танци Жътвари – гр. Добрич. Тя е родена във Велико Търново, но от 2001 година живее в гр. Добрич.

Мая започва да пее още от дете в ансамбъл Българче – гр. Велико Търново, но по-късно разбира, че сърцето й принадлежи на българският фолклорен танц. След завършването на Икономическия техникум в родния си град се премества да живее в гр. Добрич и се записва в ансамбъл за изворен фолклор „Добруджа“, където Стоян Господинов е главен художествен ръководител на трупата – известен в цяла България танцьор и хореограф. След шест прекарани години в АИФ „Добруджа“, Мая записва специалност „Хореография” във ВСУ „Черноризец Храбър” гр. Варна. Макар да е от Велико Търново, тя винаги е предпочитала да играе добруджански хора, затова и създава собствена група за народни танци в Добрич – „Жътвари”, с корепититор Емил Халачев. Паралелно със заниманията си на хореограф, Мая преподава и в СОУ” Д. Талев”.

„Жътвари” се сформира през 2013 г. и оттогава досега там са танцували повече от 200 човека. Един от паметните и щастливи моменти за всички е през 2014 година, когато вземат първо място в надпреварата в Русе на фестивала ”Русчуклийска среща”. Следват поредица от титли и участия. В колекцията им заемат място почетни отличия, като тези от състезанията в Плевен, трето място на фестивала „Болярско Надиграване“ в гр. Велико Търново, Русе, две втори места и едно трето място на фестивала „Море от ритми“ – гр. Балчик, Аксаково, Жеравна, награда на кмета на гр. Добрич, Бранище, две първи места на фестивала в Гурково, първо място на Фестивала “Жива вода” с. Каран Върбовка, награда на CIOFF отново на фестивала „Русчуклийска среща“ – гр. Русе и Турция.

Сдружение „Асоциация на хореографите в България“

Сдружение „Асоциация на хореографите в българия”, е регистрирано в Софииски градски съд с фирмено дело №81 /2015 като основната му цел е:

  • да защитава правата и идеите ни
  • да брани интересите на нашата професия
  • да организира срещи и фестивали
  • да учреди нови, несъществуващи досега награди за личностно и колективно творчество
  • да привлече към идеята всички хореографи зад граница
  • да обедини хореографи от всички жанрове (български народни танци, класически балет, модерни танци и др.)

Идеята за това сдружение идва от Христо Димитров- продуцент и хореограф на НФА „ Българе”, който е и негов председател, много преди всъщност да се регистрира официално. Той винаги е търсил съмишленици за идеите си и е вярвал, че рано или късно всички негови идеи ще станат реалност и ще намери хора, които да повярват в тях и ще застанат до него. И най-накрая на 30.01.2015 г. в гр. Пловдив се учредява първото по рода си Сдружение „ Асоциация на хореографите в българия”. Още една от сбъднатите мечти на Хр. Димитров.В сдружението се включиха над 100 хореографа от цялата страна, ръководители на малки и големи танцови ансамбли, школи по балет, модерни танци и български народни танци.

Национална импресарска мрежа

Национална импресарска мрежа „Българе“ е основана през 2011 година по идея на Христо Димитров – създател и продуцент на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“. Първоначалната й цел е успешното продуциране на собствените марки:

  • Национален фолклорен ансамбъл „Българе“ – най-големият частен професионален фолклорен ансамбъл в Европа
  • Трио „Уникалните гласове“ – тримата български тенори
  • Квартет сопрана „Le contesse quattro“ – Четирите графини

Централният офис на Национална импресарска мрежа „Българе“е в София. Към настоящия момент фирмата е изградила свои представителства в цялата страна и развива активна мениджърска дейност, предлагайки в артистичното си портфолио наред със своите марки участието на още около 400 артисти от всички сфери на изкуството и шоубизнеса.

Управител на Национална импресарска мрежа е Цвети Шопова, която е и арт директор на НФА „Българе“.